As verstrooien in Zeeland

As verstrooien in Zeeland is een zeer gewaardeerd en eervol afscheidsritueel bij het verwerkingsproces van een overleden dierbare. Een as uitstrooiing of verstrooiing op zee is een veel voorkomende wens en mag gelukkig gewoon worden uitgevoerd (volgens de website van de Rijksoverheid).

Rondvaart-Zeeland verzorgt het as verstrooiing in Zeeland, vanaf een luxe jacht op de Westerschelde

Anders dan andere rondvaarten in Zeeland, waar vaak grotere boten worden gebruikt (15-30 personen), biedt Rondvaart Zeeland een gemoedelijke sfeer en vaar je met een (luxe) jacht waar maximaal 12 mensen op mee mogen. Dit geeft de mensen een stukje geborgenheid en warmere sfeer dan de grotere boten die andere rondvaarten in Zeeland aanbieden. Dat maakt het as uitstrooien op zee een onvergetelijk en extra waardevol moment voor de nabestaanden.

As verstrooien op zee in Zeeland is een mooie en betekenisvolle manier om een geliefde te eren. Gelegen in het zuidwesten van Nederland vormen de kustlijn en de prachtige stranden van Zeeland een ideaal decor voor dergelijke ceremonies

As uitstrooien helpt bij het rouwproces en loslaten

As uitstrooien is een zinvolle en betekenisvolle handeling die vaak wordt verricht na het overlijden van een geliefde. Het kan een diep persoonlijke en emotionele ervaring zijn, waarmee de nabestaanden hun relatie met de overledene op een tastbare manier kunnen eren. Het gebruik wordt al eeuwenlang toegepast, en het wordt ook nu nog veel gebruikt

Wanneer as verstrooien?

Wanneer as te verstrooien is een zeer persoonlijke beslissing en kan op elk moment na het overlijden van een dierbare worden genomen. Meestal kiezen families ervoor om te wachten tot alle begrafenisregelingen zijn getroffen en de directe familieleden de gelegenheid hebben gehad om te rouwen. Het is gebruikelijk dat naaste familieleden of vrienden samenkomen op een plek die betekenis had voor hun geliefde, omdat dat het moment nog specialer maakt

As verstrooien op zee is een symbolisch fenomeen

Het verstrooien van as kan ook gebruikt worden als een manier om andere mijlpalen in het leven te markeren, zoals verjaardagen en jubilea. Als alternatief zullen sommige families wachten tot er gunstige weersomstandigheden zijn – zoals bij een licht briesje of bij zonsondergang – omdat ze dan gerust kunnen zijn dat de as zich over een groot gebied zal verspreiden. Afhankelijk van plaatselijke voorschriften kan het ook nodig zijn om as te verstrooien in specifieke door de overheid aangewezen gebieden, dus het is belangrijk om deze desgewenst vooraf te onderzoeken.

As verstrooien op zee (in Zeeland) biedt afsluiting

Ongeacht wanneer het gebeurt, kan het verstrooien van as de achterblijvers de broodnodige afsluiting bieden. Het kan helpen bij de genezing van het verdriet en troost bieden in de wetenschap dat de geest van hun geliefde is vrijgelaten en in de wereld is gezet. Velen vinden dat deze daad bijdraagt tot afsluiting, zodat ze verder kunnen met hun leven zonder zich overmand te voelen door verdriet of spijt.

Veel gestelde vragen over as uitstrooien op zee:

Mag je zomaar as op zee uitstrooien of verstrooien?

Ja, volgens de Rijksoverheid mag je zonder problemen het as van een overleden dierbare uitstrooien of verstrooien.

Wat kost een as verstrooiing op zee?

Een as verstrooiing op zee is een maatwerk rondvaart die zo lang mag duren als gewenst. De kosten van een as uitstrooiing zijn vanaf: €396,-. Incl consumpties.

Hoe lang duurt het as verstrooien op zee ritueel?

Doorgaans duurt een as uitstrooiing op zee ca. 1.5 uur. Mocht er meer tijd benodigd zijn dan kun je dat aangeven bij de kapitein.

Waar vindt de as verstrooiing op zee plaats?

De jacht van Rondvaart Zeeland ligt in de Michiel de Ruyter haven in Vlissingen.

Hoe werkt een as uitstrooiing op zee bij Rondvaart Zeeland?

  • Je meldt je telefonisch of via het aanmeld formulier op deze website aan om vervolgens een gewenste datum in te plannen. Indien je het contactformulier hebt gebruikt nemen wij telefonisch contact op om de afspraak te bevestigen en af te stemmen. Zorg daarom dat het telefoonnummer goed is ingevuld.
  • Zodra de as uitstrooiing afspraak is bevestigd spreekt u af op de aangegeven plek bij de jachthaven in Vlissingen. In de wintertijd ligt de boot op een andere plaats. De andere ligplaats zal telefonisch worden doorgegeven.
  • Kapitein Daniël verwelkomt je daar om je vervolgens naar de boot te begeleiden. Vervolgens worden er aan boord instructies gegeven over hoe de as uitstrooiing verloopt en waar we naartoe kunnen varen.
  • Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen op zee, kun je de asbus of urn uitstrooien / verstrooien en de benodigde tijd nemen om het afscheid ritueel uit te voeren. De kapitein neemt net zo lang de tijd als afgesproken. Indien je meer tijd nodig hebt om het moment af te sluiten kun je dat aangeven. Let wel dat er kosten bijkomen omdat het tijdslot wordt uitgebreid.

Heb je nog vragen over as uitstrooien op zee of wil je een afspraak maken?

Laat het ons weten, we helpen jou graag bij een mooi afscheid van jouw dierbare.